Hoe word ik brandweerman

Hoe word ik brandweerman of -vrouw?


In onderstaande presentatie vind je alvast wat meer info:

Brandweervrijwilliger - presentatie.pdf


Procedure om brandweerman of –vrouw te worden mag je niet onderschatten. Een sterke motivatie is heel belangrijk, maar je moet ook over een aantal cognitieve, technische en fysieke competenties beschikken om lid te kunnen worden van de brandweer. 👇


1. Behaal je FGA

Kandidaat-brandweermannen en -vrouwen, zowel vrijwilligers als beroeps, moeten allemaal dezelfde geschiktheidsproeven afleggen vooraleer ze kunnen worden aangeworven. De proeven bestaan uit drie delen: een competentietest, een operationele handvaardigheidstest en de fysieke proeven. Je moet eerst slagen voor de competentietest voordat je met de handvaardigheidstest kunt beginnen. Slaag je hiervoor, dan kan je deelnemen aan de fysieke proeven.

Online registeren

Om deel te nemen aan de proeven om je FGA te behalen, moet je je online inschrijven bij een brandweerschool. In elke provincie organiseert de provinciale brandweerschool deze proeven. De ene school doet dat op een al iets meer frequente basis dan de andere. Je bent vrij om te kiezen in welk opleidingscentrum je je inschrijft. Dit staat dus los van de zone waarvoor je nadien wilt solliciteren of de provincie waar je woont.

De data van de verschillende FGA-sessies en inschrijvingsmodaliteiten vind je op www.brandweer.be. Schrijf je snel in, gezien het aantal plaatsen beperkt is. Heb je jouw FGA al behaald maar verloopt dit in de komende maanden? Voorzie dan tijdig de verlenging door de fysieke proeven te hernieuwen.

Bereid je goed voor

De federale geschiktheidsproeven zijn niet te onderschatten, maar zijn met een goede voorbereiding zeker haalbaar. Bekijk de filmpjes en neem ook alle informatie door om beter te weten wat er van jou verwacht wordt.


Start-to-FGA-sessie

Wij willen je helpen slagen. Tijdens de start-to-FGA-sessie in brandweerpost Aarschot op zaterdag 14 januari 2023 geven we tips en vertellen we waar je op moet letten. Je kunt er ook onze ladderwagen eens beklimmen, want dat kun je thuis natuurlijk niet oefenen. Er is een sessie om 9 uur en eentje om 13 uur. Inschrijven is verplicht via dit formulier.2. Solliciteer

Je FGA behaald? Proficiat! Dan kan je aankloppen bij de hulpverleningszone om te solliciteren. Op de website www.brandweer.be kan je je inschrijven op de Vacature Alert om wekelijks op de hoogte gehouden te worden van nieuwe jobaanbiedingen in de hulpverleningszone. Deze zijn ook steeds terug te vinden op onze eigen vacaturepagina. Interesse om als brandweervrijwilliger aan de slag te gaan? Stuur ons je spontane sollicitatie door via dit formulier en we houden je op de hoogte van onze vacatures!

Procedure

Na de sollicitatieprocedure word je uitgenodigd voor een aanwervingsgesprek waarbij er wordt gepeild naar je motivatie, beschikbaarheid, … en of je past binnen het profiel van de brandweer.

Medisch onderzoek

Na je sollicitatie volgt er nog een extra medisch onderzoek: RX van de longen, cardiologisch onderzoek en de VO2-maxtest. Als toekomstig brandweerman/-vrouw zal je hart door de grote hitte van een brand en het vele transpireren extra belast worden. Daarom is het zo ontzettend belangrijk dat je hart grondig wordt nagekeken.

Afsluitend word je ook nog op consultatie gestuurd bij de arbeidsgeneesheer van de hulpverleningszone. Tijdens het onderzoek wordt er algemeen gekeken of je gezondheid het toelaat om als brandweerman/-vrouw aan de slag te gaan.3. Start met je opleiding

Ziezo, dan kan je nu starten aan een doorgedreven opleiding tot brandweerman/- vrouw. Je steekt hierbij veel theorie achter de kiezen, maar die kennis wordt ook vrij snel omgezet in praktijktrainingen.

Stagebegeleider

Bij de aanvang van je opleiding krijg je een stagebegeleider toegewezen die je wegwijs maakt binnen je brandweerpost.

Traject

De opleiding om je te scholen tot brandweerman/-vrouw, ook wel gekend onder de naam BO1-opleiding, bestaat uit twee delen. Het eerste deel bestaat uit zes modules, deel twee uit vijf modules. Na bepaalde modules staat er ook een examen op de planning en indien nodig ook een herexamen.

Benoeming

Na het slagen voor je volledige opleiding, doorloop je nog één jaar stage. Na dit stagejaar word je voor de laatste keer geëvalueerd als stagiair. Kan dit positief bekrachtigd worden, dan kan de zoneraad je benoemen tot brandweerman/-vrouw.


4. Interesse

Hoe snel sta jij in de kazerne?

Elke brandweerpost binnen Hulpverleningszone Oost heeft een eigen aanrijtijd voor vrijwilligers. We hebben brandweerposten met vrijwilligers in Aarschot, Diest, Haacht, Landen, Overijse, Scherpenheuvel-Zichem en Tienen. De kazerne van Leuven is een beroepspost en zoekt dus geen vrijwilligers.Hoe word je brandweervrijwilliger?

 • Het start met passie voor de brandweer en hulpverlening. Je gaat een stevig engagement aan, dus je motivatie moet goed zitten. Je wordt deel van een groep die je warm ontvangt.
 • Je moet een federaal geschiktheidsattest (FGA) behalen in een brandweerschool om brandweerman of -vrouw te worden. Het bestaat uit een competentietest, een handvaardigheidstest en fysieke proeven. Je traint dus best op technische vaardigheden. Ook de lichamelijke proeven zijn niet te onderschatten.
 • Kom naar een infosessie. We wijzen je de weg in de brandweerwereld en beantwoorden je vragen. We geven je tips om zeker te slagen voor het FGA en sommige onderdelen kan je al eens oefenen. De data vind je verder op deze pagina.
 • Schrijf je snel in voor de proeven voor het FGA, want de plaatsen zijn beperkt. Je vindt de data van alle proeven opwww.brandweer.be. De brandweerschool organiseert de proeven.
 • Met je FGA in de hand kan je solliciteren bij ons. Wil je op de hoogte gebracht worden wanneer we een vacature voor parttime brandweer hebben? Vul dan ditformulierin en stuur een spontane sollicitatie door of hou onzevacaturepaginain de gaten.
 • Om mee te kunnen op interventie krijg je eerst nog een opleiding. We sturen je naar de brandweerschool voor praktijkoefeningen en theorie. Ook intern start je met een opleiding in de post.
 • Welkom in het team! We zetten je na de cursus eindelijk in voor interventies. Je bent nu een volwaardige brandweerm/v.


Data infosessies en start-to-FGAVeelgestelde vragen

 • Wanneer kan ik solliciteren bij Hulpverleningszone Oost?
  De vacatures worden begin 2023 opengesteld.
 • Ik werk ’s nachts/in shiften. Kan ik dan ook ingezet worden als vrijwilliger?
  Ja, met ons beschikbaarheidssysteem kan jij bepalen wanneer we je kunnen oproepen.
 • Kunnen we ook gespecialiseerde cursussen volgen na onze basisopleiding?
  Zeker, dat wordt zelfs verwacht. Je bent een expert in je functie en moet je in een constant veranderende maatschappij ook blijven bijscholen. Denk maar aan specifieke blusmethodes voor elektrische voertuigen. Daarnaast zijn er tal van specialisaties zoals klimmen, duiken, gevaarlijke stoffen, gaspakdragers en nog veel meer. Je kan ook aansluiten bij het Fire Stress Team (FiST), dat mensen emotioneel begeleid na zware interventies.
 • Hoe vaak oefenen jullie in de kazerne?
  Er wordt bijna elke week geoefend. Dan zie je jouw teamgenoten, doe je enkele oefeningen en blijf je nog wat napraten in de kazerne. Met vakantie? Een oudercontact? Je kan het gerust laten weten als je een avond niet kan komen.
 • Klopt het dat je betaald wordt als vrijwilliger?
  Ja, je krijgt een vergoeding voor zowel je opleiding als voor de interventies waar je aan deelneemt. Die vergoeding wordt fiscaal vrijgesteld tot meer dan € 6.000 per jaar.
 • Ik werk voor de politie, maar zou graag ook vrijwilliger worden bij de brandweer. Kan dat?
  Helaas, deze twee functies zijn niet te combineren. Als je bij een veiligheidsdienst wil werken moet je kiezen welke je voorkeur heeft.
 • Hoe kan ik werken en studeren combineren?
  De brandweeropleidingen worden mee opgenomen in de opleidingsdatabank waardoor deze in aanmerking komen voor Vlaams opleidingsverlof. Als werknemer uit de privésector kan je hiervoor een aanvraag bij je werkgever indienen. Op die manier kan je tijd vrijmaken om een brandweeropleiding te volgen. Je krijgt hiervoor dus extra betaald verlof (bovenop het verlof waarop je al recht had). Indien je hier meer informatie over wil, kan je altijd contact opnemen met de personeelsdienst.


Hieronder vindt u de links naar de brandweerscholen


Pivo : klik hier

Plot : klik hier

Piba : klik hier