Hoe word ik brandweerman of -vrouw?
In onderstaande presentatie vind je alvast wat meer info:
Brandweervrijwilliger - presentatie.pdf
Procedure om brandweerman of –vrouw te worden mag je niet onderschatten. Een sterke motivatie is heel belangrijk, maar je moet ook over een aantal cognitieve, technische en fysieke competenties beschikken om lid te kunnen worden van de brandweer. 👇
1. Behaal je FGA
Kandidaat-brandweermannen en -vrouwen, zowel vrijwilligers als beroeps, moeten allemaal dezelfde geschiktheidsproeven afleggen vooraleer ze kunnen worden aangeworven. De proeven bestaan uit drie delen: een competentietest, een operationele handvaardigheidstest en de fysieke proeven. Je moet eerst slagen voor de competentietest voordat je met de handvaardigheidstest kunt beginnen. Slaag je hiervoor, dan kan je deelnemen aan de fysieke proeven.
Online registeren
Om deel te nemen aan de proeven om je FGA te behalen, moet je je online inschrijven bij een brandweerschool. In elke provincie organiseert de provinciale brandweerschool deze proeven. De ene school doet dat op een al iets meer frequente basis dan de andere. Je bent vrij om te kiezen in welk opleidingscentrum je je inschrijft. Dit staat dus los van de zone waarvoor je nadien wilt solliciteren of de provincie waar je woont.
De data van de verschillende FGA-sessies en inschrijvingsmodaliteiten vind je op www.brandweer.be. Schrijf je snel in, gezien het aantal plaatsen beperkt is. Heb je jouw FGA al behaald maar verloopt dit in de komende maanden? Voorzie dan tijdig de verlenging door de fysieke proeven te hernieuwen.
Bereid je goed voor
De federale geschiktheidsproeven zijn niet te onderschatten, maar zijn met een goede voorbereiding zeker haalbaar. Bekijk de filmpjes en neem ook alle informatie door om beter te weten wat er van jou verwacht wordt.
Start-to-FGA-sessie
Wij willen je helpen slagen. Tijdens de start-to-FGA-sessie in brandweerpost Aarschot op zaterdag 14 januari 2023 geven we tips en vertellen we waar je op moet letten. Je kunt er ook onze ladderwagen eens beklimmen, want dat kun je thuis natuurlijk niet oefenen. Er is een sessie om 9 uur en eentje om 13 uur. Inschrijven is verplicht via dit formulier.
2. Solliciteer
Je FGA behaald? Proficiat! Dan kan je aankloppen bij de hulpverleningszone om te solliciteren. Op de website www.brandweer.be kan je je inschrijven op de Vacature Alert om wekelijks op de hoogte gehouden te worden van nieuwe jobaanbiedingen in de hulpverleningszone. Deze zijn ook steeds terug te vinden op onze eigen vacaturepagina. Interesse om als brandweervrijwilliger aan de slag te gaan? Stuur ons je spontane sollicitatie door via dit formulier en we houden je op de hoogte van onze vacatures!
Procedure
Na de sollicitatieprocedure word je uitgenodigd voor een aanwervingsgesprek waarbij er wordt gepeild naar je motivatie, beschikbaarheid, … en of je past binnen het profiel van de brandweer.
Medisch onderzoek
Na je sollicitatie volgt er nog een extra medisch onderzoek: RX van de longen, cardiologisch onderzoek en de VO2-maxtest. Als toekomstig brandweerman/-vrouw zal je hart door de grote hitte van een brand en het vele transpireren extra belast worden. Daarom is het zo ontzettend belangrijk dat je hart grondig wordt nagekeken.
Afsluitend word je ook nog op consultatie gestuurd bij de arbeidsgeneesheer van de hulpverleningszone. Tijdens het onderzoek wordt er algemeen gekeken of je gezondheid het toelaat om als brandweerman/-vrouw aan de slag te gaan.
3. Start met je opleiding
Ziezo, dan kan je nu starten aan een doorgedreven opleiding tot brandweerman/- vrouw. Je steekt hierbij veel theorie achter de kiezen, maar die kennis wordt ook vrij snel omgezet in praktijktrainingen.
Stagebegeleider
Bij de aanvang van je opleiding krijg je een stagebegeleider toegewezen die je wegwijs maakt binnen je brandweerpost.
Traject
De opleiding om je te scholen tot brandweerman/-vrouw, ook wel gekend onder de naam BO1-opleiding, bestaat uit twee delen. Het eerste deel bestaat uit zes modules, deel twee uit vijf modules. Na bepaalde modules staat er ook een examen op de planning en indien nodig ook een herexamen.
Benoeming
Na het slagen voor je volledige opleiding, doorloop je nog één jaar stage. Na dit stagejaar word je voor de laatste keer geëvalueerd als stagiair. Kan dit positief bekrachtigd worden, dan kan de zoneraad je benoemen tot brandweerman/-vrouw.
4. Interesse
Hoe snel sta jij in de kazerne?
Elke brandweerpost binnen Hulpverleningszone Oost heeft een eigen aanrijtijd voor vrijwilligers. We hebben brandweerposten met vrijwilligers in Aarschot, Diest, Haacht, Landen, Overijse, Scherpenheuvel-Zichem en Tienen. De kazerne van Leuven is een beroepspost en zoekt dus geen vrijwilligers.
Hoe word je brandweervrijwilliger?
Data infosessies en start-to-FGA
Veelgestelde vragen