Hoe word ik brandweerman

BRANDWEERVRIJWILLIGER


Ook iets voor jouHoe snel sta jij in de kazerne?

Elke brandweerpost binnen Hulpverleningszone Oost heeft een eigen aanrijtijd voor vrijwilligers. We hebben brandweerposten met vrijwilligers in Aarschot, Diest, Haacht, Landen, Overijse, Scherpenheuvel-Zichem en Tienen. De kazerne van Leuven is een beroepspost en zoekt dus geen vrijwilligers.


Hoe word je brandweervrijwilliger?


 • Het start met passie voor de brandweer en hulpverlening. Je gaat een stevig engagement aan, dus je motivatie moet goed zitten. Je wordt deel van een groep die je warm ontvangt.
 • Je moet een federaal geschiktheidsattest (FGA) behalen in een brandweerschool om brandweerman of -vrouw te worden. Het bestaat uit een competentietest, een handvaardigheidstest en fysieke proeven. Je traint dus best op technische vaardigheden. Ook de lichamelijke proeven zijn niet te onderschatten.
 • Kom naar een infosessie. We wijzen je de weg in de brandweerwereld en beantwoorden je vragen. We geven je tips om zeker te slagen voor het FGA en sommige onderdelen kan je al eens oefenen.
 • Schrijf je snel in voor de proeven voor het FGA, want de plaatsen zijn beperkt. Je vindt de data van alle proeven op www.brandweer.be. De brandweerschool organiseert de proeven.
 • Met je FGA in de hand kan je solliciteren bij ons. Wil je op de hoogte gebracht worden wanneer we een vacature voor parttime brandweer hebben? Vul dan dit formulier in en stuur een spontane sollicitatie door of hou onze vacaturepagina in de gaten.
 • Om mee te kunnen op interventie krijg je eerst nog een opleiding. We sturen je naar de brandweerschool voor praktijkoefeningen en theorie. Ook intern start je met een opleiding in de post.
 • Welkom in het team! Je bent nu een volwaardige brandweerm/v.


In onderstaande presentatie vind je alvast wat meer info:

Brandweervrijwilliger - presentatie.pdf


Veelgestelde vragen


 • Wanneer kan ik solliciteren bij Hulpverleningszone Oost?
  Momenteel zijn er geen vacatures.
 • Ik werk ’s nachts/in shiften. Kan ik dan ook ingezet worden als vrijwilliger?
  Ja, met ons beschikbaarheidssysteem kan jij bepalen wanneer we je kunnen oproepen.
 • Kunnen we ook gespecialiseerde cursussen volgen na onze basisopleiding?
  Zeker, dat wordt zelfs verwacht. Je bent een expert in je functie en moet je in een constant veranderende maatschappij ook blijven bijscholen. Denk maar aan specifieke blusmethodes voor elektrische voertuigen. Daarnaast zijn er tal van specialisaties zoals klimmen, duiken, gevaarlijke stoffen, gaspakdragers en nog veel meer. Je kan ook aansluiten bij het Fire Stress Team (FiST), dat mensen emotioneel begeleid na zware interventies.
 • Hoe vaak oefenen jullie in de kazerne?
  Er wordt bijna elke week geoefend. Dan zie je jouw teamgenoten, doe je enkele oefeningen en blijf je nog wat napraten in de kazerne. Met vakantie? Een oudercontact? Je kan het gerust laten weten als je een avond niet kan komen.
 • Klopt het dat je betaald wordt als vrijwilliger?
  Ja, je krijgt een vergoeding voor zowel je opleiding als voor de interventies waar je aan deelneemt. Die vergoeding wordt fiscaal vrijgesteld tot meer dan € 6.000 per jaar.
 • Ik werk voor de politie, maar zou graag ook vrijwilliger worden bij de brandweer. Kan dat?
  Helaas, deze twee functies zijn niet te combineren.
 • Hoe kan ik werken en studeren combineren?
  De brandweeropleidingen worden mee opgenomen in de opleidingsdatabank waardoor deze in aanmerking komen voor Vlaams opleidingsverlof. Als werknemer uit de privésector kan je hiervoor een aanvraag bij je werkgever indienen. Op die manier kan je tijd vrijmaken om een brandweeropleiding te volgen. Je krijgt hiervoor dus extra betaald verlof (bovenop het verlof waarop je al recht had). Indien je hier meer informatie over wil, kan je altijd contact opnemen met de personeelsdienst van de zone tijdens de werkuren op het nummer 016 31 72 78


Hieronder vindt u de links naar de brandweerscholen


Pivo : klik hier

Plot : klik hier

Piba : klik hier